Sveriges Jerusalem Ankdamm Vatterstranden.com Peterson&Nygren
Välkommen till Sveriges Jerusalem.
Din guide till Jönköpings liv och nöjesliv.

Nyheter

Sveriges Jerusalem möter Tina Gardestrand

I vår lilla serie av intervju fick vi denna veckan en digital pratstund med Tina Gardestrand, en av personerna bakom Klubb China och den nya livescenen i gamla biograf China.

**
Vem är du?**

Tina Gardestrand heter då jag, Barca-Tina säger kanske nån, China-Tina kanske en annan. Jag har bott här i Jönköping i cirka åtta år, och det som tog mej hit var då musiken, som jag pluggade då, och sysslat med så länge jag kan minnas.

Sen dess har jag försökt flytta härifrån, men det har väl inte gått så bra antar jag. Jag är gift med Olof, det bästa som hänt mig och vi har landat i en nice lägenhet vid högskolan.

Jag jobbar just nu på SMOT med att försöka utveckla, genomföra och förbättra olika projekt och satsningar mot ungdomar och unga vuxna samt att jag är ute och spelar så mycket jag bara får tillfälle till med I’m from Barcelona.
**
Berätta om hur Klubb China kom till!**

Klubb China kom till dels tack vare Popstab, som länge jobbat (och fortfarande gör det) med frågan om en ”riktig” professionell livescen. Jag har haft möjlighet att genom åren att få lite inblick i deras slit och självklart kände jag att det här är något jag vill vara med och hjälpa till med.

2006 fick jag anställning på SMOT och då blev det än mer aktuellt att kämpa för frågan då jag såg möjligheten att försöka göra nåt åt saken genom dem – ett sätt att bära stafettpinnen mot målet livescen.

Jag tänkte att ”nu jäklar ska jag göra allt jag kan och ta tag i det så gott jag kan”.

Jag fick flera kontakter med unga arrangörer som ville arrangera och unga musiker som ville spela, och de uttryckte samma sak som jag själv upplevt: att det är svårt att sätta upp konserter.

Sen tog det inte lång tid att samla ihop olika intressenter och arrangörer, de som i sitt anletes har varit med och byggt China och allt vad det är idag. Det hade aldrig gått utan dem.

Det finns andra jättebra ställen redan, som Bongo och Kulturhuset – som är små scener och Parken som är kanon, men gigantisk ibland. Vi ville fylla tomrummet mellan dessa, ett komplement. Klubb China, det ska vara enkelt att arrangera, det ska inte behöva kosta en massa varje gång, tillgängligt, det ska gå att göra stort och litet, beroende på behovet.

Den här scenen är ju ännu inte på något vis perfekt såhär i början, det är inte heller den scenen Popstab tänkte sig från början (komplett med servering med mera), men det är ett steg i rätt riktning och så småningom kan det leda till allt det där vi har hoppats på.

Sedan den 1 mars har det hunnit spela 51 band på China och arrangerats nästan varje vecka… Inte så tokigt…

Arrangörerna bakom konserterna på Klubb China är främst Noiseclub, About time, Jönköping HC och Don’t tell me that.

Hur ser planerna ut för Klubb China under 2008?

Till hösten satsar vi på bra bokningar, så ofta vi orkar och kan, och vi vill ju se att China används så flitigt som möjligt. Det har säkert inte undgått någon att vi inte heller vet hur länge vi får finnas kvar där, så nu hoppas jag att alla som vill får tummen ur och hjälper oss göra det bästa av situationen. Då kanske vi kan få lite bättre markörer att peka på när politikerna undrar vad tusan vi ska med en scen till i Jönköping.
**
Vilka är dina förhoppningar angående en central, permanent livescen i Jönköping?**

I förlängningen hoppas jag på en scen som kan fungera som KB, Debaser, Sticky
Fingers… You name it. Stora bokningar och små, om vartannat.

Vi ligger grymt bra till på E4, många band på turné stannar till i Jönköping för att äta, det kan ju inte vara omöjligt att få dom att stanna till och spela också.

Självklart bör det finnas rättigheter, och guldläget skulle ju vara att ha serveringen i ett separat utrymme så vi kan få in alla åldrar och en så bred publik som möjligt.

Det skulle vara perfekt för Jönköping, en expanderande stad på alla sätt, självklart måste vi få utveckla rock- och popkulturen också, ge folk ännu en riktigt trevlig anledning till att bo här.

Drömkonsert i Jönköping?

Jag skulle personligen älska att få hit Flaming Lips, det skulle ju vara en underbar konsertupplevelse… Underoath hade inte heller varit så tråkigt. Den som lever och bor kvar får se…