Sveriges JerusalemAnkdamm Vatterstranden.com Peterson&Nygren
Välkommen till Sveriges Jerusalem.
Din guide till Jönköpings liv och nöjesliv.

september

 • 27 sön
 • 28 mån
 • 29 tis
 • 30 ons

oktober

 • 01 tor
 • 02 fre
 • 03 lör
 • 04 sön
 • 05 mån
 • 06 tis
 • 07 ons
 • 08 tor
 • 09 fre
 • 10 lör
 • 11 sön

Nyheter

Snygga foton från Hrabina von Tup Tup

Hrabina von TupTup
För ett par veckor sedan snubblade vi över en riktigt grym samling med bilder på Flickr. Fotona kom från en fotograf med det rätt spexiga aristnamnet Hrabina von Tup Tup. Hennes riktiga namn är Joanna Skrzypczak, kommer från Poznan i Polen och hon pluggar just nu på IHH i Jönköping. Vi passade på att ställa ett par frågor om hennes fotografier.

Välkommen till Jönköping! Berätta lite om dig själv.
Hej! Jag är 23 år gammal (jag fyller faktiskt 24 om 5 månader..) och jag kommer från Polen. De senaste fem åren har jag bott i Poznan och studerat marknadsföring. Jag är inne på mitt fjärde år och om ytterligare ett år har jag en magisterexamen. Just nu är jag med i ”Studnet Exchange Program” här på IHH.

Egentligen har mina studier inget att göra med mina riktiga intressen – fotografi och bildkonst – vilket är vad jag tänker koncentrera mig på härnäst.

Hur länge har du fotograferat?
Jag tror allt började för ungefär fem år sedan när jag hittade min pappas gamla Pentax SLR systemkamera och blev helt besatt av att ta svart-vita foton och framkalla dem själv i ett litet mörkrum som jag fixade i källaren. Men sedan hade jag ett avbrott i 2-3 år då jag inte tog några bilder alls förrän jag för 2 år sedan plötsligt förälskade mig i digital fotografi och Photoshop :-). Förhoppningsvis kommer denna lilla ”trekant” räcka längre och bli starkare och starkare :-).

Hur skulle du beskriva din stil?
Haha, tja.. lekfull, färgstark och lite fåning ibland, spontan, rolig, alltid föränderlig. Det är en form av självterapi och ett sätt att fly undan tristessen.

Vad får du inspiration från?
Jag kan bli inspirerad av precis allting. Det finns inga regler där. Många av mina foton är tagna mitt i natten när jag plötsligt fått lust att göra något utöver det vanliga.

Har du ställt ut dina verk eller varit med på någon utställning?
Hittills har jag bara visat mina verk på webben – inklusive en bildserie för onlinemagasinet N.E.E.T.

Vad använder du för kamera?
Jag har ingen proffskamera. Mestadels använder jag en Canon G6, men jag har också en Canon EOS 500, en Polariodkamera och jag har precis fått en Holga mellanformatskamera som har potentialen att bli min favoritleksak.

Vad tycker du om Jönköping?
Det är en lugn och trevlig stad. Jag ser verkligen fram emot at spendera våren här! Och jag älskar alla udda små affärer – de uppfyller min andra passion: leta efter extraordinära saker. Har inte varit ute så mycket sedan jag flyttade hit, men hittills har jag haft kul på Bongo bar och Tapeten. Jag är ganska kräsen när det kommer till musik så det är inte helt lätt att behaga mig. Jag tror jag kommer bli en frekvent besökare på Jönköpings museum och gallerier.

Du har en Myspacesida, du har foton på Photobucket och Flickr, och du har en portfolio på Carbonmade. Tillhör du nya generationens internetanvändare?
Tja, jag skulle vilja kalla mig total internetberoende! Hittills har det dock gett mig mer gott än ont och jag skulle till och med kunna säga att Myspace och Flickr förändrat mycket i mitt liv och gjort att jag träffat helt fantastiska människor!

Vad har du för favoritsajter?
Jag tror min hela min lista av favoritsajter skulle bli lite för lång att ta med i den här intervjun… Jag browsar mycket på folks foto- och konst-sajter och om jag gillar dem så kommer jag tillbaka ofta. En riktigt intressant sajt jag hittade nyss är Pocket Films For Travelers och förutom hänga på Myspace och Flickr så måste jag erkänna att jag spenderar mycket tid tittandes på knäppa filmer på Youtube :-).

Kan du berätta lite om bilden ovan?
Detta är en bild som jag tog en av mina första morgnar i Jönköping. Det var ett väldigt vackert ljus ute och det ändrade totalt utseendet på vårt kök. Jag grabbade min kamera och tog en bild med min rumskamrat som modell. Fantastiskt hur ljus kan skapa atmosfär.

Vad betyder Hrabina von Tup Tup?
Mitt smeknamn är lite svårt att översätta till svenska eller engelska, men det är meningen. Hrabina betyder grevinna och ”tup tup” kan översättas som ”tapp-tapp” – alltså ljudet från skorna när du går. Tillsammans låter orden riktigt kul – i alla fall på polska. Hrabina von Tup Tup var vad min mormor kallade damer som betedde sig som om de var prinsessor och förväntade sig att människor skulle behandla dem som det. Men egentligen så var de extremt vanliga och var tvungna att jobba mycket för att få ihop det ekonomiskt. Jag tyckte namnet var rätt roligt och passande ganska bra in på mig.

Vad har du för framtidsplaner?
Jag vill verkligen koncentrera mig på vad det som gör mig lycklig: att ta kort och skapa någonting som folk uppskattar. Har fortfarande mycket att lära mig och jag är beredd att arbeta hårt. Dock har jag inte precisa planer, utan jag väntar och ser. Jag tänker fortsätta att göra det jag gör just nu och tar alla chanser som dyker upp.

Hrabina von Tup Tups ständigt uppdaterade och välfyllda Flickrkonto hittar du här, och hennes portfolio finns på Carbonmade. På Myspace hittar du henne här.