Sveriges JerusalemAnkdamm Vatterstranden.com Peterson&Nygren
Välkommen till Sveriges Jerusalem.
Din guide till Jönköpings liv och nöjesliv.

september

 • 25 fre
 • 26 lör
 • 27 sön
 • 28 mån
 • 29 tis
 • 30 ons

oktober

 • 01 tor
 • 02 fre
 • 03 lör
 • 04 sön
 • 05 mån
 • 06 tis
 • 07 ons
 • 08 tor
 • 09 fre

Nyheter

Premiär för Jönköpings bloggpanel

Jönköpings bloggpanel är ett nytt initiativ från Sveriges Jerusalem. Vi gillar bloggar, vi gillar Jönköping och vi gillar människor som tycker saker och det är grunden till vår nya idé – där bloggare samlas och diskuterar saker. Aktuella händelser, företeelser eller saker på nätet, siktet är brett när vi samlar våra digitala tyckare, samtliga från Jönköping.

Den här veckan pratar vi sommar i Jönköping. Först ut i vår bloggpanel är Elin (som kanske är mer känd som Nevnarien), Frida (som bloggar under pseudonymen Fotbollsänkan) och Emil (som bloggar professionellt i sitt jobb med projektet Welcome2work).

Elin har bott i stan i snart ett år, Frida är uppvuxen i stan och Emil kommer ursprungligen från Habo.

Sommaren närmar sig: vad är det bästa med Jönköping under den här årstiden?

Elin: Närheten till vattnet är absolut det bästa. Äta ute på Piren, ligga på stranden eller spela kubb.

Emil: Gillar våren. Man blir lite positiv sådär och börjar ladda upp för att prestera och kanske göra det omöjliga. Har det senaste året börjat att gå till jobbet. Fick för många p-böter och samtidigt skönt att bidra till miljön på ett enkelt sätt.

Konstigt så mycket mer man upplever genom att gå. Klostergatan är min huvudled till jobbet och är helt fantastisk en tidig vardagsmorgon. Luften är fylld av förväntan. Luften känns ren och klar. Barn, studenter och vuxna i olika tempo. På väg. Till dagis, till jobbet, många stannar för att köpa med sig morgonfrallan. Någon springer efter treans buss. Ilskna trimmade EU-moppar som susar förbi. Själv får jag massor av energi. Det här min huvudled, min stad och ger mig fina bilder. Mina minnen.

Tänk vad man kan uppleva på Klostergatan en tidig morgon.

Frida: Piren är väl det bästa och mest populära sommarhänget helt klart, sen allt som hänger samman med Piren, stranden, hamnkanalen och alla underbara uteserveringar där man kan sitta och dricka vin och titta på människor (Twin måste nog vara favoriten.) Hela staden vaknar till liv överallt, allt blir möjligt.

Piren är ett kärt ämne: vad tycker ni egentligen om Hamnpiren i Jönköping?

Emil: Piren är vår riktiga turistfälla. Vår egen marina är det som röner mest intresse bland alla våra besök. Men än så länge håller vi oss till glassen. Inte maten. Känslan är klart positiv men det behöver också ske en utveckling av både helheten och delarna. Annars är inte Piren mer värt än de slitna turiststråken på Lanzarote – och med det läget finns en stor potential.

Frida: Piren är alltid Piren. Mat för de flesta smaker, folk i alla åldrar och underbar stämning.

Elin: Jag tänker bara på första gången jag var där. Det var det mysigaste jag varit med om tror jag. Har aldrig varit på något liknande ställe tidigare.

Vad tror du om nyöppningen av Waynes Coffee på Södra Strandgatan?

Frida: Har själv testat Waynes och uteserveringen är ju mäkta imponerande. Kan nog bli riktigt bra i sommar när solen skiner. Sen om det håller lika bra i vinter är jag inte säker på. Jag var inte så impad av resten (utbud och service) när jag gick därifrån.

Emil: Jönköping är en kaféstad och Waynes är SKITBALLT. STABILT. NICE. Alla kommer att vilja hänga där en stund. En jättebra lösning, coola lokaler och rätt läge. Bakom hörnet kan vi ju också börja ana hur stråken kommer att se ut runt hamnkanalen och fram till det nya Scenkonsthuset. Jag tar av mig hatten och bugar. Har dock inte hunnit förbi för att svepa en kopp. Får se om jag hinner i veckan.

Elin: Det ligger väldigt bra till där, mitt i shoppingen och man ser det långa vägar. Sen vet jag inte hur många det är som föredrar det mer modernt (som Waynes), mot ett lite mer mysigt kafé…

Sveriges Jerusalem tackar den här veckans bloggpanel och återkommer givetvis med fler åsikter från ännu fler digitala tyckare framöver.