Sveriges Jerusalem Ankdamm Vatterstranden.com Peterson&Nygren
Välkommen till Sveriges Jerusalem.
Din guide till Jönköpings liv och nöjesliv.

Nyheter

Our Legacy – herrkollektion med Jönköpingsrötter

When Time Flies By (c) 2007 Our Legacy
För lite mer än ett år sedan fick vi ett tips om klädmärket Our Legacys kollektion ”Lácte Dámour”. Nu i april släpps kollektionen ”When Time Flies By” och efter lite jagande i digital mark fick vi tag på Jockum Hallin – en av grundarna för en liten epostkonversation om Our Legacy och nya kollektionen.

Vad är Our Legacy?
Konkret är Our Legacy en ung svensk herrkollektion. Vårt mål är att förse den moderna gentlemannen med en tidlös, naturligt välklädd look. En look som aldrig får kännas ansträngd eller ”fashion”, utan ren och enkel. Det kan vara en av livets stora paradoxer, så även en inom modeskapandet, att perfektion oftast är det enkla. Likväl kan den naturliga enkelheten vara väldigt svår att uppnå.

Mer abstrakt, så är Our Legacy, precis som namnet säger, vårt arv, eller det vi lämnar efter oss. Vi tar det vi har fått i arv av tidigare generationer i form av klassiska odödliga plagg och förfinar dem, eller rättare sagt anpassar dem till vår tid och vårt liv. De flesta människor har väl en önskan och en strävan att efterlämna något av vikt och substans till kommande generationer.

Our Legacy är ett sätt för oss att göra just det.

Det kan ju låta en aning pretentiöst, men vi väljer gärna att se det som ambitiöst istället.

Bakgrunden till märket?
Our Legacy startades sommaren 2004. Vi ville skapa något gemensamt, något som uttryckte den känsla av vilsenhet men samtidigt självsäkerhet som jag tror vi alla kände just då.

Rikard läste till lärare i Jönköping, och jag försökte ”satsa på mitt band” i Göteborg. I kombination med sporadiska högskolekurser och jobb på en agentur där vi sålde snow- och skateboards. Ingen av oss trivdes särskilt väl med tillvaron tror jag. Under långa vår- och sommarkvällar började vi definiera och konkretisera vår vision. Vi skapade tillsammans med fotografen Örjan Henriksson, en serie fotografier som på något sätt förmedlade denna känslan. Samtidigt anslöt sig Cristopher som vid den tiden läste grafisk design i Florens. Our Legacy var fött, och under hösten 2004 tillbringade vi nätterna i Cristophers fars reklamstudio. Vi printade statements, fotografier och grafiska mönster på allt möjligt vi kunde hitta i våra garderober. Den mest utmärkande var en foto-tee, föreställande en man gåendes längs öde järnvägsräls, med texten ”Unable to navigate, probably on course” .

En liten kollektion av grafiska T-shirts och linnen tog form. Detta knölade vi ned i Rikards systers vintage YSL-sportbag, och åkte ned till Robert Berggren (POUR) i Gällstad, för en kommentar. Han tyckte våra, bitvis nedkrökade, tees och linnen var stenhårda, och gav oss en 15 minuters grundkurs i hur man lanserar ett nytt varumärke.

Efter många turer fick vi kontakt med fabriker i Florens, Italien, där vi fick fram en, enligt oss då perfekt tshirt-modell och linne-modell. Vi producerade dessa med våra prints och foton, och gav oss ut på en roadtrip som resulterade i att några utav de absolut bästa butikerna i Skandinavien blev våra kunder. Just den känslan som infann sig då är väldigt svår att beskriva, att se vårat lilla Our Legacy hängas in mellan Dior Homme, Dries Van Noten och Burberry Prorsum på Storm i Köpenhamn, eller gå upp på NK Herrtrend i Göteborg och se en hel vägg med våra tees. Sjukt, och abstrakt. På något sätt var det även ett försiktigt men bestämt långfinger åt hela branschen, att utan erfarenhet eller utbildning producera och få ut ett helt nytt varumärke i de bästa butikerna.

Efter ”True Colours” som första kollektionen kallades, har vi under 2006 släppt ”Lácte Dámour” och ”For Pretty And Talented People”.

Berätta om nya kollektionen.
”When time flies by” som kollektionen kallas är vår första någorlunda kompletta kollektion. Tidigare har vi endast gjort överdelar.

When time flies by presenterar en klassisk look, stundtals tom lite gubbig, men sedd ur unga ögon. Känslan är sval men samtidigt precis. Vi har råa blåjeans, men även en cigarrtonad tunnare denim, en chino-känsla men i jeanspassform. Skarpa buttondown-skjortor ackompanjeras av vänligare former i en skjorta med tyngre kragar med dolda sömmar. Tätstickad bomull formar gentlemanna tröjor och tyngre cardigans med stora fickor och bälte. Denna säsongens grafiska koncept har hämtat inspiration från modernismen, lekfulla arkitekt-skisser i 10-20tals stil möter högt flygande fabler i form av ugglor och tigrar.

Nytt för säsongen är även ultratunna sofistikerade överdelar i cashmere/bomull.

Vilka är ni som står bakom?
Cristopher Nying, Rikard Rosell och Jockum Hallin. Bakgrunden är vit canvas, alltid.

Vad är Selftitled?
Selftitled är vår studio/showroom i Stockholm, men även min säljagentur där jag representerar ett antal varumärken på den skandinaviska marknaden.

Under samma tak sitter även en designbyrå och en PR-byrå.

Favorithak i Jönet?
Waffi verkar bra, teoretiskt sett. De gånger vi är ute i jönet, som oftast är runt jul, har vi dock en förmåga att alltid knö inne på Twin av någon anledning.

Hur ser framtiden ut för Our Legacy?
Sköter vi oss ser den väl relativt ljus ut. Misslyckandet är ju som alltid bara ett snedsteg bort, så vi gör vårat bästa, knyter våra skor hårt och försöker hålla kursen.