Sveriges Jerusalem Ankdamm Vatterstranden.com Peterson&Nygren
Välkommen till Sveriges Jerusalem.
Din guide till Jönköpings liv och nöjesliv.

Nyheter

Nya nyheter i Jönköping

Mediekartan i Jönköping håller på att ritas om. Tiden med en morgontidning, en lokalradio och inget internet är förbi. Vi har några nyetablerade aktörer i Metro (som knapapst räknas som lokal), gratistidningen Jönköping Nu och helt webbaserade Jnytt. Många andra nämrar sig staden och dess publik/annonsmarknad:

Expressen/Stadskollen
Expressens digitala upplaga, känt som Expressen.se, förstärker sin lokala tillvaro och blir jonkoping.expressen.se. Syftet är främst att hitta nya annonsmarknader, men förhoppningvis kommer vi se ett lokalt innehåll från en eller flera lokala aktörer/en lokalredaktion. Det pratas också om nya tjänster av olika slag. Det blir också ett steg i satsningen kring Stadskollenkonceptet, ett samarbete mellan Expressen och City, och lokala bloggare ska skapa viss del av innehållet.
http://jonkoping.expressen.se/

Din del
Eniro startar 290 lokala ”sajter” som ett steg i förlängningen av katalogverksamheten. I startskedet kommer 100 sajter lanseras, där förmodligen Jönköping är en av städerna. Din Del kommer inte ha något egenproducerat material, samarbete inleds istället med nyhetsleverantörer och övrigt innehåll (evenemang och liknande) ska skapas av användarna.

Punkt se
Aftonbladets gratissatsning Punkt se kan ta steget ut i landet. Nu finns tidningen i Stockholm, Göteborg och Malmö, givetvis med digitala upplagor. En viss del av Punkt se är användargenererat (främst krönikor). Punkt Se samarbetar också med sajten Stureplan.se, som levererar mingelbilder, ett koncept som borde kunna få en förlängning även i andra städer.
http://www.punktse.se/

Sesam
Den nylanserade sökmotorn Sesam ger möjlighet att söka bland nyheter, också på ett lokalt plan. Det är en form av nyhetsbevakare och fungerar mycket väl för lokala sökningar.
http://sesam.se/

Google News/Local
Google planerar att skapa lokala nyhetstjänster i likhet med de som finns i USA. Någon form av tjänst är på gång; när, hur och var är nnu inte klart. Det blir en vidareutveckling av Google News, en nyhetsbevakningstjänst som samlar och visar nyheter från andra nyhetskanaler. Om Jönköping blir föremål för satsningen är i dagsläget oklart.
http://google.se/news

Jönköpingsnyheter på nätet levereras annars, med bravur, från SR Jönköping, som med sin etablerade ställning och redan upparbetat nyhetsinnehåll kan få en stark position bland nyhetswebbplatserna. Här finns heller inga annonser.

Vi har också hört rykten att Jnytt kommer utöka sin verksamhet, med innehåll och tjänster.

Det är en spännande, digital, framtid vi har framför oss.