Sveriges Jerusalem Ankdamm Vatterstranden.com Peterson&Nygren
Välkommen till Sveriges Jerusalem.
Din guide till Jönköpings liv och nöjesliv.

Nyheter

Lily of the Valley – fin vintage på nätet

Lily of the Valley (c) Joanna Skrzypczak En av Sveriges första webbaserade shoppar för vintagekläder heter [Lily of the Valley](http://lilyofthevalley.se "Lily of the Valley") och drivs av Karin Öst i Jönköping. Vi fick en digital pratstund med Karin om vintage, kunder och gör-det-själv-scenen i Jönköping.

Berätta om Lily of the valley!
Lily of the Valley startade i juli förra året. Innan dess sålde jag kläder jag sydde upp på auktionssidor och till internetvänner vilket funkade så bra att det kändes som ett naturligt steg att öppna en webshop istället. Eftersom jag älskar äldre kläder så var det ganska logiskt att sälja vintagekläder och nostalgimönster eftersom jag visste att det saknades på den svenska marknaden.

Det finns ingen speciell anledning till att affären heter just Lily of the Valley, jag kom inte på något bra hur mycket jag än försökte så när min expojkvän satt och bläddrade i en engelsk ordbok och föreslog det registrerade jag det som webadress direkt innan jag hann ångra mig. Jag gillar ju liljekonvaljer liksom, och det låter fint!

Vilka är det som handlar?
Hemskt olika; modeintresserade människor i min ålder, transvestiter, folk som ska på temafester, folk med ett intresse för återvinning och miljö, nostalgiska damer och herrar. Väldigt vänliga människor är de iallafall, allihop! Jag har fått en massa snälla mail.

Vad är det som du gillar med vintage?
Förutom det rent estetiska, att jag tycker om gammaldags stil, var kvaliteten så mycket högre förr i tiden, även på de massproducerade kläderna från 50- och 60-talet. Kläderna som är ännu äldre än så är oftast mer välgjorda än märkeskläderna är i dag, med passpoalerade knapphål och handvirkade spetsar. De tog sig tid att göra ett plagg ordentligt.

Du gör mycket plagg själv. Vad får du inspiration ifrån?
Min inspiration kommer lite varstans ifrån. Jag älskar det mesta mellan 1910-talet och slutet på 1960-talet. 30-talet är min favoritera. Samlar på gamla Feminatidningar, modeillustrationer och symönster, märkböcker och ateljéfoton. Och så läser jag massa modefotoböcker, bloggar och dylikt.

Hur ser diy-scenen ut Jönköping?
Diy-scenen i Jönköping vet jag inte mycket om, jag håller mig för mig själv ganska mycket och har inte bra koll på vad folk håller på med i stan över huvud taget. Jag säljer lite kläder jag sytt på På Pricken Röd där jag också jobbar, och de har några andra från Jönköping med omnejd som med säljer sina alster där, men det är inte jättemånga. Jag har vänner som gör jättefina saker dock! Kanske de börjar sälja lite genom min sida så småningom, jag har inlett en övertalningskampanj.

Har du blivit uppmärksammad något i media?
Jag och min kompis Joanna (Hrabina von Tup Tup) ska vara med i en rysk modetidning om några veckor tydligen! Min sida har även nämnts i små notiser i Expressen och Aftonbladet, men annars har det varit ganska tyst från pressens sida. Jag har fått mycket mer publicitet och uppmuntran från modeblogg-folket, de har varit hur gulliga som helst!

Hur ser framtiden ut?
Jag vill utöka sortimentet lite grann och när jag läser vidare om några år planerar jag att driva affären vid sidan av. Sedan vet jag inte riktigt alls vad det blir av företaget. Jag är glad så länge jag får ha en massa fina kläder på mig och sy så ofta jag vill.