Sveriges JerusalemAnkdamm Vatterstranden.com Peterson&Nygren
Välkommen till Sveriges Jerusalem.
Din guide till Jönköpings liv och nöjesliv.

september

 • 24 tor
 • 25 fre
 • 26 lör
 • 27 sön
 • 28 mån
 • 29 tis
 • 30 ons

oktober

 • 01 tor
 • 02 fre
 • 03 lör
 • 04 sön
 • 05 mån
 • 06 tis
 • 07 ons
 • 08 tor

Nyheter

Jönköpings bloggpanel pratar mat

Jönköpings bloggpanel

Vi dammar av Jönköpings bloggpanel och tar återigen pulsen på bloggarna i stan. Denna gång är temat mat och med oss har vi Danielle, som bloggar och Twittrar när hon inte är redaktör för ungdomssidorna i JP, Sanna som är Ett lingon, vår dagliga matinspirationssajt och Emil, som profilerar stan genom Destination Jönköping och sin egen blogg. Tidigare bloggpaneler hittar du här.

Närproducerat i Jönköping, vilket är ditt bästa tips?

Sanna: Den lilla butiken Bikupan nere på Tändsticksgränd säljer en del närproducerat vad jag vet. Framförallt frukt och grönt. Sen antar jag att det finns en del att hämta på lördagarna nere på Västra torget. Jag tycker definitivt det borde vara enklare att finna närproducerade råvaror för det är svårt att hitta information om vart man ska vända sig.

Danielle: Jag har inte den bästa kollen på närproducerat i Jönköping, men rent spontant känns det som att utbudet är skralt på den fronten. Bikupan på Tändsticksområdet är såklart ett givet stopp, och tillgängligt för mig som bor i stan och transporterar mig med cykel eller egna ben. Just nu är jag mest nyfiken på Matvarufabriken som planeras öppna i sommar. En kombinerad restaurang och saluhall med närproducerande och ekologiska varor låter helt fantastiskt!

Emil: Absolut sjöbodarna på Visingsö. Känslan är obeskrivlig när man en vacker eftermiddag seglar in i hamnen, barnen springer upp på bryggan och få köpa rökt sik med ”ruff” potatissallad och gärna Visingsöjordgubbar om det finns kvar… Den känslan räcker långt in på hösten…

handla24.se lanserades nyligen, sajten ska få Jönköpingsborna att handla på nätet. Kommer det att fungera? Skulle du använda tjänsten?

Danielle: Min spontana reaktion var: Äntligen! Senare insåg jag att det bara var min Jönköpingshjärna som reagerar så på allting som är det minsta innovativt. Det passar säkert bra för pensionärer eller de som ser matshopping som en pina. Själv kommer jag inte använda tjänsten, det sparar kanske tid men att åka och veckohandla är verkligen njutning för mig, en paus från andra krav och måsten. Dessutom är jag alldeles för mycket kontrollfreak för att låta någon annan handla åt mig, kan jag lita på att handla24.se plockar ut de perfekt ljusgröna bananerna till just mig? Tveksamt.

Emil: Hahahihi. Jag fick mycket skit i slutet på 90-talet när jag sa att detta skulle slå igenom. Och jag är jätteglad att den nu är lanserad. Tjänsten är kanon och de kommer hem och levererar till dörren. En van e-handlare som jag älskar tjänsten, men hoppas att den blir snabbare och enklare att hantera framöver. Första gången vi beställde lyckades vi lägga upp två listor och köpa mat för 2 600 sek i stället för 1 600, vilket var väldigt roligt när alla kassar kom. Tror att de var tre personer som bar fram all mat…

Sanna: Jag är skeptisk till denna tjänst faktiskt. I alla fall på kort sikt och frågan är om de orkar hålla ut så länge. Jag själv tycker om att gå och handla mat som den matälskare jag är. Att få titta, lukta och känna på mina äpplen innan jag bestämmer mig för att de hamnar i min äppelpaj. Jag vill inte släppa den kontrollen. Och sen bor jag ju tre minuter från affären, som för tillfället även är min arbetsplats, så det vore höjden av lathet.

Ditt smultronställe för att handla mat i stan?

Sanna: Jag älskar att smita in på delikatessbutiken Blåhed på Väster. En disk full med godsaker att dregla över och annat smått och gott i fina burkar och flaskor. Visst det kostar lite extra men man får bra grejer av god kvalitet. Jag hoppas på en framtid med mer butiker som specialiserar sig på ett område. Det är roligt att handla hos en handlare som vet mycket om det han säljer.

Danielle: Jag har egentligen ingen favoritbutik, men har en förkärlek till unika butiker som är inriktade på delikatesser. Annars letar jag mest efter intressanta varor och märken som Renée Voltaire, Saltå Kvarn och Solmarka Gårdsbageri, för att nämna några. Men om någon känner för att rusta upp saluhallen (eller för all del bygga en ny) så hittas jag där!

Emil: Min absoluta favorit är Delikatessbutiken på Väster. Är ju inte purung längre utan tillhör dem som älskar ost och lufttorkad skinka.

Håller du med panelen? Vilka är dina tips? Var med och diskutera i kommentarerna!