Sveriges JerusalemAnkdamm Vatterstranden.com Peterson&Nygren
Välkommen till Sveriges Jerusalem.
Din guide till Jönköpings liv och nöjesliv.

september

 • 24 tor
 • 25 fre
 • 26 lör
 • 27 sön
 • 28 mån
 • 29 tis
 • 30 ons

oktober

 • 01 tor
 • 02 fre
 • 03 lör
 • 04 sön
 • 05 mån
 • 06 tis
 • 07 ons
 • 08 tor

Nyheter

Jönköpings bloggpanel del 2

Jönköpings Bloggpanel

Jönköpings bloggpanel nummer två innehåller tre kreativa Jönköpingsbor som bloggar. Denna gång pratar vi uteserveringar i Jönköping, socialt ansvar på Vätterstranden och hur man bäst gör sig av med kreativ energi i sommar.

Medverkande är Sanna, som bloggar på två ställen, dels lite mer personligt och dels lite mer matinriktat, Karin, som driver ehandel och bloggar en del om sina kreationer och Fredrik, som bloggar genom sitt företag Moderskeppet.

Sommar innebär frisk luft och solsken. Fika eller öl intages bäst utomhus och frågan är enkel: vilken är den bästa uteserveringen i stan?

Karin: Jag har faktiskt ingen aning, jag äter nästan aldrig ute. Har hellre picknick någonstans med egen mat och öl och bra vänner.

Fredrik: Svår fråga det där. Har inte hunnit vara på så många. Bästa uteserveringen är där dina vänner är. Sen beror det ju på vad man ska göra. Om man vill kika på folk och ta en avslappnad öl tycker jag Bishops fungerar. Det passerar mycket folk till och från piren och de olika delarna av stan. Annars har det varit Bongo och Twin som fått mest av min fritid. Men det beror som sagt mest på att jag är där mina vänner är.

För variation och om du inte vill göra som alla andra: häng en stund på Ladan! Man ska stödja de kvarterskrogar som finns!

Sanna: Jag tycker att Jönköping bjuder på många mysiga ställen att sitta och umgås på över lite god mat och dryck, men ska jag nämna ett som är lite av en favorit så är det Pirens Fiskekrog. Nu när det är sommar är det helt underbart att sitta där ute på piren i solen. Känna doften av nyrökt fisk, äta ett fång räkor och samtidigt titta ut över vattnet eller varför inte på allt folk som vandrar förbi. Där blir man gärna kvar en stund och bara njuter.

Det pratas mycket om nedskräpningen på Vätterstranden. Vad kan man göra för att lösa problemet?

Sanna: Fick för inte så länge sedan en liknande fråga från en tidning kring det här ämnet med nedskräpning faktiskt. Då gällande alla återvinningsstationer som ser hemska ut allt som oftast.

Folk är helt enkelt väldigt respektlösa av sig när det gäller sånt här. Man undrar hur det ser ut i vissa människors hem när man ser hur det ser ut på Vätterstranden och i olika parker med mera? Det faller sig visst alltid naturligt också att när någon börjar så följer alla andra efter. Då är det helt plötsligt ok, för det var inte du som började.

I slutändan ligger trots allt ansvaret på varje enskild person att föregå med gott exempel. Annars antar jag att man helt enkelt får ha någon slags skräppolis som är hårda med att bötfälla nedskräpningen. Det gäller att ta i med hårdhandskarna.

Karin: Svårt att säga, för mig är det helt självklart att man plockar upp efter sig. Jag förstår inte vad som får folk att inte göra det, man får väl uppfostra folk bättre eller något.

Fredrik: Nu får jag skämmas. Jag har inte varit en minut på Vätterstranden. Om alla gör som jag så är ju problemet löst.

Skämt åsido. Fler soptunnor kanske? Så länge inte lösningen blir ”din mamma solar inte här”-skyltar. Eller så löser vi sommarjobbsproblemet för massa ungdomar på ett enkelt sätt. Fast det kanske uppmuntrar till nedskräpning?

Om man känner sig kreativ i sommar, vad ska man göra då?

Sanna: Under sena fina sommarkvällar, på natten när dimman kryper fram och det är daggvått i gräset eller under tidig, tidig morgon när solen inte orkat sig upp än. Det är då kreativiteten flödar, ljuset är vackert ute, det ligger något drömskt i luften och det är lugnt och tyst.

Då tycker jag, som älskar att skapa genom både text och bild, att man ska ge sig ut och fotografera eller varför inte sätta sig på en vacker plats och skriva en berättelse tills fingrarna blöder. Då brukar kreativiteten flöda och man brukar kunna producera häftiga saker. Det är bara att koka en termos med kaffe, bege sig ut i friska luften och passa på att skapa fina saker.

Karin: Sy om sina kläder istället för att köpa nya, rita en teckning till sin bästa vän, klä ut sig och gå till Bongo, försöka smyga in en egen tavla på Länsmuseet?

Fredrik: Om det inte regnar ska man fota som en tok. Ta fötterna, cykeln eller bilen till ett hörn av Jönköping du inte varit så mycket och traska iväg förutsättningslöst. Det är skoj att upptäcka sin egen stad. Kanske speciellt för mig som är inflyttad, men även som inföding är jag säker på att det finns outforskade hörn att upptäcka. Regnplanen är självklart att photoshoppa! Gör kollage, plancher eller varför inte göra om alla dina vänner till zombies!

Första bloggpanelen med Nevnarien, Fotbollsänke-Frida och FMJ-Emil finns här.