Sveriges Jerusalem Ankdamm Vatterstranden.com Peterson&Nygren
Välkommen till Sveriges Jerusalem.
Din guide till Jönköpings liv och nöjesliv.

Nyheter

Jönköping besöker Nalen

Imorgon gör Föreningen för marknadsföring av Jönköping (aka FMJ) debut på Nalens scen i Stockholm. På scen syns bland annat Emma ”Sjöberg” Wiklund och Det Funkar. Tanken med arrangemanget är kanske lite oklar, men det verkar vara så att man vill locka före detta Jönköpingsbor tillbaka till staden. Så här säger FMJ på sin kampanjwebb:

”Ett av FMJ främsta mål är att verka för att det positiva om Jönköping sprids, som sin tur kan medverka till fler företag, ökad tillväxt och en ökad inflyttning.”

Vi gissar att eventet ska visa på Jönköpings bredd och locka människor tillbaka, att få dem att längta tillbaka till ljuset vid Vättern. Till sin hjälp har man diverse Jönköpingsrelaterade/intressanta människor. Typ Peter Persson. Typ Tomas Ahlebro (som förmodligen är ett face i Näringslivsjönköping). Typ Det Funkar. Dessutom framgångsrika människor som flyttat ifrån Jönköping (Emma ”Sjöberg” Wiklund och Mian Lodalen).

Vi har ögnat igenom dokumentationen och det underlag som finns tillgängligt. Vi minns alla den lite halvhallucinogena texten om ”det gula ljuset vid Vättern” (som bland annat innehåller citatet ”Jönköping är som den gula färgen. Man får aldrig nog”), men de sex värdeord som sägs ska föra fram Jönköping är: entreprenörsskap, nätverk, vatten, läge, kompetens och livskvalitet.

Lagom abstrakt och inte speciellt unikt, med andra ord – det handlar om begrepp som är applicerbara på de flesta stora och medelstora städer i Sverige. Grunden till marknadsföringen ligger i ett samarbete mellan stadens reklambyåer. Dessutom har representanter fått författa texter och visioner och några hundra ambassadörer har utbildats.

Vi gillar FMJ, men vi tycker de är lite för fega. Att undvika det starkaste varumärket staden har är väl ganska korkat? ”Smålands Jerusalem” är ett fantastiskt stort varumärke som tagit flera hundra år att etablera. Varför inte använda fördomarna och sprängkraften kring detta namn?