Sveriges JerusalemAnkdamm Vatterstranden.com Peterson&Nygren
Välkommen till Sveriges Jerusalem.
Din guide till Jönköpings liv och nöjesliv.

september

 • 25 fre
 • 26 lör
 • 27 sön
 • 28 mån
 • 29 tis
 • 30 ons

oktober

 • 01 tor
 • 02 fre
 • 03 lör
 • 04 sön
 • 05 mån
 • 06 tis
 • 07 ons
 • 08 tor
 • 09 fre

Nyheter

Intervju med supersvensken Joakim Jansson

Game Paused (c) 2007 Joakim Jansson

En av våra favoritillustratörer är Joakim Jansson, även känd som Superswede, Dirty Deluxe och numera 1-up. Idag jobbar han som grafisk designer på Making Waves och tipsar om fina saker på The Style Press. Vi fick en digital pratstund om musik, jobb och inspiration.

Vem är Joakim Jansson?
Nyss fyllt 27 år, född & uppvuxen i Huskvarna/Jönköping. Bor sedan två år i Oslo där jag jobbar som grafisk designer, går på konserter, dricker öl och kollar på Liverpools matcher på Tøyen.

Beskriv din stil.
Jag vet inte om jag har någon speciell stil egentligen? När jag gör egna grejer brukar det bli rätt mycket färger och ett lite naivt uttryck. Det naiva uttrycket är ett resultat av mina begränsade kunskaper som illustratör. Jag gillar även att leka med typografi som ett grafiskt element.

Vad har du gjort för jobb på senaste tiden?
Jag har gjort ett par utkast på Visit Norway. Ska vara med och ta fram en ny hemsida till jobbet och nu ska jag vara med och ta fram designskisser för designen på Moods of Norways nya klädkollektion. Privat så jag gjort ett skivomslag Pale & The Botox Barbies och Yamon Yamon.

Vad får du inspiration från?
Det är alltid svårt att sätta fingret på vad det är som inspirerar en tycker jag, men jag antar allting du ser och upplever tar du ju intryck av och ibland dyker det upp någon idé från något man har sett, hört, läst eller varit med om. Flyers/posters på stan, konserter, skivomslag, film, www.

Jag köper alldeles för mycket tidningar, dels för jag inte har någon tv och dels för jag gillar läsa om musik, design och lifestyle. Några favoriter är WAD, Tokion, Lodown, I-D, Bon, Grafik, C.R, Soundvenue, Dazed&Confused och IdN. Så jag antar att jag blir inspirerad av tidningar en hel del.

Har du några speciella personer som förbilder eller inspirationskällor?
Personer som inspirerar mig är norsk-engelska Non-Format, Mat Maitland, Trevor Jackson, Geoff McFetridge, Mike Mills, Michel Gondry, Sylvia Tournerie, Work In Progress, Herb Lubalin, Milton Glaser, Saul Bass, Sofia Coppola, Alter, Sandberg & Timonen, Yes. Det gamla gänget från tDr (Designers Republic, reds anm) glansdagar som nu kör för sig själva gör oftast innovativa och riktigt bra grejer. Tänker på Build, Universal Everything, Sanderson Bob och Let´s Kiosk. I Norge gillar jag Yokoland från Oslo och Grandpeople från Bergen väldigt mycket.

Det gjordes en feature på dig i Dazed&Confused?
Ja, eller jag gjorde en illustration på en amerikansk hip hop artist (Ohmega Watts) och ett halvår senare fick jag illustrera mixed tape sektionen eller dyl till Gary Numan. Dom har en känd artist/band som gör sitt blandband varje månad i tidningen.

Har du varit med i några liknande sammanhang?
Jag har varit med i Computer Arts två gånger, Cap & Design två gånger och ett par designböcker. Kommer två nya böcker 2007, och vad jag vet nu är jag i alla fall med i en av dom. Förhoppningsvis båda.

Läste på din blogg att Swindle magazine rippat dig?
Ja. Swindle Magazine grundades väl av Shepard Fairey (Obey Giant) och en kille till. Men tror inte det är Shep själv som rippade mig utan en designer som gjorde den spreaden. Men man vet ju aldrig. Jag ska få en liten ersättning för det där nu plus en feature i #13 om det typsnittet dom rippade så det känns som en rätt okej lösning.

Du gillar mycket musik. Några favoritband just nu?
Jesus & Mary Chain är alltid favoriterna tillsammans med Jonathan Richman, Elliott Smith, Prince, Built To Spill, Yo La Tengo och Pixies.

Favorithäng i Jönnet?
Det är väl fortfarande Bongo antar jag. Det har varit ett par fantastiska kvällar när Magnus från Weeping Willows har dj:at.

Berätta om illustrationen ovan.
Den här illustrationen är för en bok som kommer ut senare i år och som heter Game Paused. Boken är en hyllning till tv-spel och alla bidrag i boken ska vara tv-spelsrelaterat eller influerat av det. Det här är mitt självporträtt.

Hur ser framtiden ut?
Jesus & Mary Chain på Coachella-festivalen om 6 veckor! Sen bli det förmodligen Primavera Sound Festivalen i Barcelona i slutet på maj och en ny norsk festival i slutet på juni, Hovefestivalen. Kommer bli bättre än både Quart och Øyafestivalen. Tyvärr hinner jag inte hem till Popadelica från Coachella. Men vill ge lite cred till alla som ser till att Popadelica blir av. Jönköping/Huskvarna behöver det. Om Liverpool går till final så ska jag till Aten i maj.