Sveriges Jerusalem Ankdamm Vatterstranden.com Peterson&Nygren
Välkommen till Sveriges Jerusalem.
Din guide till Jönköpings liv och nöjesliv.

Nyheter

Han heter Martin

sylten.jpg

Martin, kanske mest känd som en del av Brillo bakom skivspelarna på Bongo eller från I’m from Barcelona, har många fler projekt på gång. När han inte är med och arrangerar Popadelica har han en handfull sidoprojekt – alla med den gemensamma nämnaren musik. Vi fick en digital pratstund med honom.

Vem är du?
Jag heter Martin, eller ”Sylten” som det ofta blivit på senare tid. Flyttade till Jönköping för ungefär tio år sedan och jobbar till vardags på en lokal reklambyrå. Men mycket tid och engagemang under åren har jag lagt på musik i olika former. Mest som arrangör av klubbar och konserter tillsammans med vänner men även som musiker. Jag har också DJ:at en del från och till. Indie, new wave, synth och närliggande genrer. Något jag gör hellre än bra vad det gäller det tekniska bör jag kanske tillägga eftersom jag vet att det finns grymt duktiga DJs i stan som blir upprörda annars. Men med hjärta i låtvalen har det ofta fungerat bra ändå.

Berätta om dina projekt!
Förutom att vara musiker i retro-synthpopbandet Northern Electric och I’m from Barcelona har jag senaste året även kommit igång med mer egna projekt. Det senaste är shoegazebandet Sons of Brother Justin, men jag gör även elektronisk musik i projekten biotop och Membrillo, det senare tillsammans med Marcus Carlholt som jag även DJ:at mycket tillsammans med.

Vad har du för inspirationskällor/influenser?
Jag lyssnar på musik nästan all min vakna tid så jag skulle ljuga om jag sa att annan musik inte är det som påverkar mig mest. Kan man sin shoegazing och de stora 80-talsbanden är det ganska uppenbart vad som inspirerat tex Sons of Brother Justin. Membrillo är kanske det projekt som är minst inspirerat av annan musik. Där handlar det snarare om att fånga en väldigt specifik känsla av naivitet, värme och nostalgi. Som en bleknande Super 8-film från barndomen. Något som jag tror kommer bli ännu tydligare om vi någon gång hamnar på en livescen.

Hur ser planerna för framtiden ut?
Det närmsta som händer är Popadelica 5e maj som jag är med och arrangerar, vi hoppas såklart att folk utanför men framförallt i stan är sugna på att komma i år också. Vi lägger ner mycket tid och själ i festivalen och hoppas verkligen att Jönköping vill ha det här. Där är jag även del i en happening vi kallar för Liljeholmen Electro, en samling lokala electronicamusiker som under några timmar kommer bjuda på både experimentverkstad och dansanta hits uppbackat av ljus och bild. Efter det väntar en hel del turnerande med I’m from Barcelona under sommaren, vilket såklart ska bli grymt kul! Efter det får vi se om det ges tid att ta tag i nya SOBJ och Membrillo-inspelningar, eller något helt annat.

”Sylten”, hur kommer sig det namnet?
Det började väl med Syntharen, sen blev det Syltaren, Syltas grabb och till sist landade det i Sylten. Förmodligen för att folk tyckte att det lät roligast, vilket det i och för sig gör. Det är lite kul med smeknamn för det gör att man enklare kan prata om sig själv i tredje person, vilket både är sympatisk och osympatisk på samma gång.

Se och hör mer på projektens respektive sidor: Sylten, Membrillo, I’m from Barcelona, Biotop, Sons of brother Justin, Northern Eletric och Popadelica.