Sveriges Jerusalem Ankdamm Vatterstranden.com Peterson&Nygren
Välkommen till Sveriges Jerusalem.
Din guide till Jönköpings liv och nöjesliv.

Nyheter

Del tre av Jönköpings bloggpanel

Jönköpings bloggpanel har nått sin tredje upplaga och denna gång har vi fått med oss Emil, som bloggar i jobbet, Sanna, som bloggar här och här och Gabriella som skriver här. Det handlar om mat, turism och bad, ämnet är givetvis Jönköping och ordet är fritt.

Det dyker upp nya restauranger i stan, bland annat Le Trottoir och Aqua. Var äter man bäst i Jönköping? Var bjuder du helst på middag i stan och varför?

Sanna: Jag älskar att gå ut och äta. Prova nya ställen och nya smaker och jag har långt ifrån testat alla matställen i Jönköping. Ofta lyckas man hamna i en grop tillsammans med två eller tre ställen som man ivrigt och troget besöker under en period, innan man ramlar i nästa grop.

Ett ställe jag ofta återkommer till, ända sedan jag flyttade hit för ett par år sedan, är En Italienare och en Grek nere på Väster. Här ger personalen alltid ett varmt och trevligt välkomnande och maten är alltid god. Deras pizza kan jag vakna upp på morgonen och längta efter och när mina föräldrar kommer och hälsar på vill de ofta gå dit för att äta. Annars är Liban Deli alltid ett säkert kort med mumsig, varierad plockmat.

Gabriella: Tycker överlags att det saknas restauranger med det ”lilla extra” i stan. De flesta ställen urvattnas
under lunchtid. Har man ätit dagens på ett ställe några gånger känner man sig inte överdrivet sugen på att prova ala carte någon kväll. Plankstek, filé Oscar och Panerad spätta är dessutom ganska osexigt. Saknar bra italienskt kök och hoppas att nya Salotto kan hålla standarden. Ska jag bjuda på middag i helgen blir det nog Anna-Gretas. Eller Enkelt, som funkar för ett par glas vin och något, ja enkelt, att käka. Annars blir det hämtmat från Tandoori Palace, Liban Deli eller Samuraj.

Emil: Jag delar nog alltid upp måltiden i olika typer av upplevelser. Hur maten smakar, hur trevlig personalen är, lokalens utforming och hur väl man uppfyller etiketten. Ju finare restaurang – destå högre krav på ovanstående. Problemet är att de fyra kriterierna alltid haltar. Får jag välja helt fritt blir det Västanå Slott. I Jönköping blir det Hemma eller Fjällstugan.

I början av sommaren granskade JP Jönköpings kommuns turistsidor på webben och tyckte det var tunt med information på sina håll. Vilka är dina bästa tips till en turist i Jönköping?

Emil: Jag måste slå ett slag för vattnet. Tyvärr har vi ju inte så mycket båttrafik ännu, men det kanske kommer. Att komma in i Visingsö- eller Grännahamn en solig kväll, äta på Fiskekrogen och allsång i Gränna. Det är riktigt nice och genuin upplevelse. Sedan är klart att vi måste uppmuntra Johnbauer-temat mera. Våra barn gillar ju att klä ut sig, leka rollekar och vad är bättre än troll, djupa skogar och vindarnas brus? Sedan är jag svag för Västra Torget en lördagsmorgon. Alla är glada och planerar resten av lördagen. Det är positivt. Loppis på Tändsticksområdet.

Sanna: Jag har faktiskt många gånger försökt vända mig dit för att hitta lite idéer för utflykter och dagsfördriv, men oj vad fattigt och tråkigt. Jag är själv verkligen sämst på att namedroppa bra sevärdheter här i Jönköpingstrakten, just för att jag själv är en av dem som gärna vill ha mer information och förslag. Det första som alltid kommer upp i huvudet är Gränna, men polkagrisar kan man faktiskt få för mycket av.

Gabriella: Visingsö är underskattat, åtminstone på sommaren. Där finns både grekiska palats, skumma caféer och orörda badplatser. Annars gillar jag Brunstorp, Gränna och Tändsticksområdet. Gillar man gamla saker är en loppisrunda ett hett turisttips. Finns många second hand-butiker att fynda i. Picnic i stadsparken är en annan variant men jag skulle avstå fågelmuséet. Dammiga, uppstoppade fjäderfän är åtminstone inte min grej.
**
Mer turism: sajten Badkartan visar alla stränder i Jönköping. Vilket har varit ditt favoritbad i sommar?**

Emil: Vi brukar inte tillbringa hela dagarna på stranden utan vi brukar avsluta en varm dag med några timmars bad. Enkelt och otvunget och kul varje gång. Vätterstranden varje gång.

Gabriella: Jag har inte badat en enda gång i sommar! Men om jag hade gjort det hade det varit i Västersjön. Där är det alltid lite varmare. Även om Vättern alltid är Vättern.

Sanna: Ska jag vara ärlig har jag inte slängt mig i vattnet någonstans i Jönköping i sommar. Jag har haft turen att ha en sommarstuga med 30 meter till vattnet tillhands så där har jag istället legat och plaskat under de varmaste veckorna. Dock har jag förstått att Axamobadet lite utanför stan inte är helt fel. Vätterstranden lockar inte alls tyvärr då jag hellre badar lite mer avskilt och borta från stadsvirrvarret.

Tycker du som panelen? Fritt fram att diskutera i kommentarerna!