Var är Jönköpings framtid i debatten?
Den här artikeln skrivs som en reaktion på de många debattartiklar och insändare som skrivs så fort nya spännande stadsutvecklingsprojekt börjar formas i Jönköping. Med all respekt för den långa raden äldre personernas samlade kompetens vill vi härmed ge en motvikt i debatten som vi tycker tittar alltför mycket i backspegeln. Framtiden erbjuder nya spännande utmaningar och det är på den arenan Jönköping ska konkurrera. Det är dags att låta Jönköpings framtid, det unga gardet, ge sin bild.
Dagens unga är en kräsen konsumentgrupp. Vi jämför Sveriges städer med städer utomlands och ställer höga krav på stadens innehåll. Forskning visar att vi är illojala konsumenter som enkelt byter leverantör om vi inte är nöjda, eller flyttar till en annan stad som bättre erbjuder det vi vill ha. Vi ställer höga krav på attraktiva mötesplatser såväl på webben som ute i den fysiska staden. Det är just den här målgruppen som Jönköping måste lyckas charma för att vara en konkurrenskraftig stad i framtiden.
En vågad och offensiv stadsutveckling är precis vad som krävs för att vi ska lyckas konkurrera om de skarpaste talangerna, de coolaste företagen och de stora turistströmmarna. Här har vi en enorm gemensam utmaning och det är vi som är unga och har 35 yrkesverksamma år kvar som ska se till att vi lyckas med det. Det enda sättet att lyckas är att våga vara en stad som tänker nytt och sticker ut.
Vi blir glada de gånger vi ser att Stadsbyggnadskontoret har lärt sig av hur stadsutvecklingen sker i andra städer i eller utanför vårt land. Ett spännande höghushotell med vågad arkitektur kittlar våra sinnen. Tänk att ta med våra inresande vänner eller affärsbekanta till en sådan plats. När vi ser att Jönköping vågar arbeta med spännande kontraster blir vi stolta över att bo i Jönköping. För vi vill bo i en nytänkande stad som vågar sticka ut hakan.
Gudmunsgillet anser i JP 15/10 att det är respektlöst mot Tändsticksområdet att bygga ett höghushotell i området. Vi anser att det är respektlöst att låta Tändsticksområdet vara så pass outnyttjat som det är. Tändsticksområdet är en kulturskatt och ett genuint område, men om vi ska börja besöka området mer frekvent krävs en förändring. Om ett höghushotell är vägen till ett välbesökt område är det ett jättespännande initiativ.
Norrköping har mycket riktigt lyckats väl i omvandlingen av sitt Industrilandskap, men det har krävts mod från såväl privata som offentliga aktörer. När vi nu fortsätter att utveckla Jönköpings stadsbild ska det givetvis ske på vårt Jönköpingssätt. Vi hoppas att det sättet är lite djärvare och lite kaxigare än andra medelstora städer i vårt avlånga land. För då är vi med och konkurrerar om de nya, unga, kreativa krafterna på allvar.
Naturligtvis stannar inte diskussionen här, den fortsätter i kommentarerna.
Helena Nordström, nätverket â€Jönköpings framtidâ€
Chrille Petersson, Sveriges Jerusalem