Sveriges JerusalemAnkdamm Vatterstranden.com Peterson&Nygren
Välkommen till Sveriges Jerusalem.
Din guide till Jönköpings liv och nöjesliv.

september

 • 25 fre
 • 26 lör
 • 27 sön
 • 28 mån
 • 29 tis
 • 30 ons

oktober

 • 01 tor
 • 02 fre
 • 03 lör
 • 04 sön
 • 05 mån
 • 06 tis
 • 07 ons
 • 08 tor
 • 09 fre

Nyheter

Acme lever vidare

Under Södra Vätterbygdens slututställning för kursen Grafisk form och kommunikation hittade vi flera intressanta alster. Främst stack ett litet magasin ut, med titeln Acme och i format för att passa fickan/handväskan. Vi forskade vidare och hittade både blogg och upphovskvinnan. Vi fick en digtal pratstund med Minna Tuomaala, där hon bland annat berättar om framtiden för Acme.

Vem är du?

Jag heter Minna Tuomaala, 23 år, flyttade från Borås till Jönköping för två år sedan för att plugga Grafisk form & kommunikation på Södra Vätterbygdens Folkhögskola. Jag bor på Torpa, intresserar mig för de små sakerna i livet, gillar att bläddra i tidningar och magasin, vilket banat väg för mitt Acmeprojekt.

Berätta mer om Acmeprojektet!

Acme är resultatet av mitt slutarbete på GFK. Min idé var att göra ett småskaligt magasin om musik, mode, kultur och människor. Gärna om de oetablerade, de med annorlunda idéer och personliga och unika intressen. Huvudtanken är att det BARA ska handla om Jönköping.

Arbetet skedde under fyra veckor. Jag samlade ihop annonsörer, gick till butiker och lånade kläder till modereportaget, letade modeller till ”Stans gator” och modereportaget, några fann jag på krogen och bytte nummer med, andra dök jag på på gatan, fixade sponsrad makeup till modellerna, tog hjälp av en klasskamrat till fotograferingen i studion på skolan och bad en journalistvän träffa The Mary Onettes. Resten fotade jag och skrev själv. Sedan kontaktade jag ett tryckeri för att få det tryckt. Det var en tuff och intensiv, men väldigt rolig period.

Jag har fått en del respons! Folk verkar tycka det är en rolig idé och att det är kul med något nytt.
Många kommenterar formatet som tycks vara inbjudande. Jag har även fått förfrågningar om när nästa nummer kommer.

Hur ser fortsättningen ut för Acme?

Jag har börjat spåna på ett höstnummer, men inget är ännu klart. Arbetsmetoden kommer vara
den samma, jag tar hjälp av mina vänner och elever på SVF. Dessutom skulle jag gärna se att ungdomar mellan 16-30 år som är intresserade av att fota, skriva eller illustrera hör av sig för att eventuellt bidra med någon del. Kanske göra ett reportage eller illustrera en text. Målsättningen är att nästa nummer bli dubbelt så tjockt.

Vad händer annars i framtiden?

I sommar ska jag jobba som redigerare på Smålandstidningen. Till hösten fortsätter jag antingen att plugga eller jobba, samt ta fram nästa nummer av Acme.

Vad tycker våra läsare om Acme? Diskutera gärna vidare i kommentarerna!